材料 Ingredients
直径 3cm の球体製氷機 1 個分(餅 10 個)
[みたらし餅]
水...290cc
透明醤油・・・小さじ2
【A】
グラニュー糖. ..40g
アガー...10g
[みたらしたれ]
水...100cc
透明醤油...大さじ 2
グラニュー糖...大さじ 4
[水溶き片栗粉]
片栗粉...大さじ ½
水‥‥小さじ2
●For 1 ice cube of 3cm diameter (10 rice cakes)
【Mitarashi Rice Cake】
●Water 290cc
●Clear soy sauce - 2tsp
【A】
●Granulated sugar-40g
●Agar-10g
【Mitarashi Sauce】
●Water-100cc
●Clear soy sauce-2tbsp
●Granulated sugar-4tbsp
【Potato starch dissolved in water】
●Potato starch-1/2tbsps
●Water 2tsp
作り方 Preparation
Step ①
[みたらし餅]を作る。A は混ぜ合わせておく。
Step ②
①に水を 2〜3 回に分けて加え、その都度よく混ぜ合わせる。
Step ③
鍋に②と透明醤油を入れ、泡立て器で混ぜながら中火で熱する。沸騰したら弱火にし、1 分程度加熱する。
Step ④
型に③を注ぎ、冷蔵庫で 3 時間冷やす。十分に冷やしたら型から外す。
Step ⑤
[みたらしたれ]を作る。鍋に水、透明醤油、グラニュー糖を入れて火にかけ、ゴムベラで混ぜながら弱火〜中火で熱する。
Step ⑥
沸騰したら一旦火を止め、水溶き片栗粉を加えてよく混ぜる。
Step ⑦
⑤を再度弱火にかけ、とろみがつくまでしっかりと熱する。
Step ⑧
みたらし餅を型から取り出して串に刺し、たれをかけて出来上がり。
Step ①.
Make [Mitarashi Mochi] and mix A together.
Step②.
Add water to step 1 in 2 or 3 batches, mixing well each time.
Step③.
Put ② in a saucepan and heat over medium heat, stirring with a whisk. When mixture comes to a boil, reduce heat to low and cook for about 1 minute.
Step④.
Pour the mixture into the molds and refrigerate for 3 hours. When cool enough to handle, unmold.
Step⑤.
[Make the "mitarashi sauce". Put water, clear soy sauce, and granulated sugar in a pot and heat over low to medium heat, stirring with a rubber spatula.
Step ⑥.
Once it boils, turn off the heat, add the water-soluble potato starch and mix well.
Step ⑦
Heat ⑤ over low heat again until it thickens.
Step ⑧
Remove the mitarashi mochi from the mold, thread it on a skewer, pour the sauce over it, and it's done.