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透明すぎる みたらし餅/Clear Mitarashimochi

Serves:

10個分:10 servings

products:

透明すぎる企画/Clear soy sauce

材料 Ingredients

直径 3cm の球体製氷機 1 個分(餅 10 個)

[みたらし餅]

  • 水...290cc

  • 透明醤油・・・小さじ2

【A】

  • グラニュー糖. ..40g  

  • アガー...10g

[みたらしたれ]

  • 水...100cc  

  • 透明醤油...大さじ 2  


  • グラニュー糖...大さじ 4  

[水溶き片栗粉]

  • 片栗粉...大さじ ½

  • 水‥‥小さじ2


●For 1 ice cube of 3cm diameter (10 rice cakes)

【Mitarashi Rice Cake】

●Water 290cc

●Clear soy sauce - 2tsp

【A】

●Granulated sugar-40g 

●Agar-10g

【Mitarashi Sauce】

●Water-100cc  

●Clear soy sauce-2tbsp  

●Granulated sugar-4tbsp 

【Potato starch dissolved in water】 

●Potato starch-1/2tbsps

●Water 2tsp


作り方 Preparation

Step ①


[みたらし餅]を作る。A は混ぜ合わせておく。


Step ②


①に水を 2〜3 回に分けて加え、その都度よく混ぜ合わせる。


Step ③


鍋に②と透明醤油を入れ、泡立て器で混ぜながら中火で熱する。沸騰したら弱火にし、1 分程度加熱する。


Step ④


型に③を注ぎ、冷蔵庫で 3 時間冷やす。十分に冷やしたら型から外す。


Step ⑤


[みたらしたれ]を作る。鍋に水、透明醤油、グラニュー糖を入れて火にかけ、ゴムベラで混ぜながら弱火〜中火で熱する。


Step ⑥


沸騰したら一旦火を止め、水溶き片栗粉を加えてよく混ぜる。


Step ⑦


⑤を再度弱火にかけ、とろみがつくまでしっかりと熱する。


Step ⑧


みたらし餅を型から取り出して串に刺し、たれをかけて出来上がり。



Step ①.

Make [Mitarashi Mochi] and mix A together.

Step②.

Add water to step 1 in 2 or 3 batches, mixing well each time.

Step③.

Put ② in a saucepan and heat over medium heat, stirring with a whisk. When mixture comes to a boil, reduce heat to low and cook for about 1 minute.

Step④.

Pour the mixture into the molds and refrigerate for 3 hours. When cool enough to handle, unmold.

Step⑤.

[Make the "mitarashi sauce". Put water, clear soy sauce, and granulated sugar in a pot and heat over low to medium heat, stirring with a rubber spatula.

Step ⑥.

Once it boils, turn off the heat, add the water-soluble potato starch and mix well.

Step ⑦

Heat ⑤ over low heat again until it thickens.

Step ⑧

Remove the mitarashi mochi from the mold, thread it on a skewer, pour the sauce over it, and it's done.

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