材料 Ingredients
[出汁スープ] 作りやすい分量
水...500cc
昆布...1 枚(約 5cm)
みりん...20cc
透明醤油...15cc
透明醤油でつくただし醤油...10cc
塩...小さじ 1/2
おろしにんにく...小さじ 1/8
[春雨ラーメン]1 人分
A出汁スープ...150cc
春雨(乾燥)...20g
白髪ネギ...適量
小ねぎ(小口切り)...適量
ホワイトペッパー...適量
白炒りごま...適量
【Dashi soup】 Easy-to-make quantities
●Water-500cc
●kombu (kelp)- 1 sheet (about 5cm)
●(Mirin (sweet cooking sake)-20cc
●Clear soy sauce 15cc
●Dashi Clear soy sauce -10cc
●Salt-1/2 tsps
●Grated garlic-1/8tsps
【Harusame Ramen】-1serving
●A dashi soup stock-150cc
●Dried bean-starch vermicelli-20g
●White onion-as needed
●Small green onion (cut into small pieces)-as needed
●White pepper-appropriate amount
●White roasted sesame seeds-appropriate amount
作り方 Preparation
Step ①
[出汁スープ]を作る。鍋に水と昆布を入れて中火で熱し、沸騰直前で昆布を取り出す。
Step ②
①にみりん、透明醤油、だし醤油、塩、おろしにんにくを加えて加熱する。煮立ったら火からおろして粗熱をとり、冷蔵庫でしっかりと冷やす。
Step ③
[春雨ラーメン]を作る。たっぷりの熱湯で春雨を茹で、水で洗い、ザルにあげてしっかり水気を切る。
Step ④
器に③の春雨を盛り、[出汁スープ]を加えてホワイトペッパーを振る。白髪ネギを飾り、 白炒りごまを散らす。
Step ①.
【the dashi soup】. Heat water and kombu in a pot over medium heat, and remove kombu just before boiling.
Step ②.
Add mirin, clear soy sauce, dashi soy sauce, salt, and grated garlic to Step①) and heat. Once simmering, remove from heat and refrigerate until ready to use.
Step ③.
【Make harusame ramen noodles】. Boil vermicelli in plenty of boiling water, rinse in cold water, and drain in a colander.
Step ④.
Place the vermicelli in a bowl, add the dashi broth and sprinkle white pepper. Garnish with green onions and sprinkle with white roasted sesame seeds.